Dårlig smak – ikke bare for Frp-ere

Arbeiderpartiets Raymond Johansen er sur etter at en Frp-politiker i en skoledebatt sammenlignet Jens Stoltenberg med den overgrepssiktede Lommemannen. Det kan jeg forsåvidt godt forstå. Selv om jeg ikke er spesielt begeistret for Arbeiderpartiet smaker dette vondt.

Men… jeg har de siste to ukene vært i flere skoledebatter, og usakligheter og smakløse vitser hagler, sammen med mer og mindre dårlig funderte påstander. Flere ganger har jeg hørt representanter fra de “rødgrønne” partiene sammenligne det å la Frp styre klimapolitikken med å la Josef Fritzl passe barna sine. “Det gjør man bare ikke”. Det er like smakløst, og like usaklig, og de rødgrønne burde også gå i seg selv. Andre steder har politikere på høyresiden omtalt nynorsk i lite smigrende ordelag. For å si det forsiktig.

Debattnivået i skoledebatter preges ikke av de politiske skillelinjene. I dag var jeg på Voss gymnas. Den utsendte fra Fremskrittspartiets Ungdom var både dyktig og saklig, definitivt en av de beste i panelet – selv om jeg ikke får mer til overs for Fremskrittspartiets politikk på verken klimaområdet eller andre områder av den grunn, og selv om Frp-politikk ikke så ut til å slå særlig godt ann på denne skolen. Å klare å holde seg saklig etter å ha blitt utsatt for sterke angrep fra en rekke andre partier, er en dyd, og denne Frp-eren – som jeg dessverre ikke fikk med meg navnet på i notatene mine – taklet det godt. All honnør til ham for det.

I andre debatter har jeg møtt Høyre-politikeren Eivind Nævdal Bolstad, en dyktig, saklig og god representant for Høyre.

Det hadde vært forfriskende om det generelle saklighetsnivået i skoledebatter ble diskutert, men å gjøre dette til en debatt om Fremskrittspartiet alene er meningsløst, og å kreve en beklagelse fra Siv Jensen poengløst. Skoledebattanter fra alle partier burde gå i seg selv, tenke seg om og vurdere om det er andre måter å få frem poengene sine på, eller i det minste om det er mer smakfulle vitser man kan fortelle.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Politikk

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

5 kommentarer on “Dårlig smak – ikke bare for Frp-ere”

 1. Dag Westhrin Sier:

  Rett ord i rett tid. Det er noen år siden jeg deltok skoledebatter, men dessverre var heller ikke saklighetsnivået spesielt høyt da. Det gjaldt i grunn de fleste parti. Her kan det trengs en debatt om form og innhold.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Ørnulf Thyberg Sier:

  Helt enig med deg!
  I skoledebatter er det tydeligvis viktig for mange politikere å fremstå som “kul”. Enkleste måten å gjøre dette på er å servere vitser av dårlig standard. Om man i tillegg har et tiltalende utseende treffer man mange. I mine yngre år hadde jeg gleden av å være sammen med Jens Stoltenberg på politiske seminarer, og jeg husker jo godt hvordan han trollbandt kvinnene i salen – ofte uten å si noe engang.

  Flott gjort av deg å skryte av politiske motstandere og deres måte å oppføre seg på. Det står det meget stor resekt av!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Øyvind Strømmen Sier:

  Takk til begge.

  Det har vært litt forskjellig form på debattene, og det er tydelig at god møteledelse gir en bedre debatt.

  Dessverre har kvaliteten på denne variert mye. Jeg tror flere skoler kunne ha nytte av å bruke eksterne møteledere med erfaring (snarere enn en tilsynelatende litt tifeldig valgt lærer), av å sette av noe mer tid, og av å slippe elevene til med spørsmål. Det er jo interessant å registrere at en del av de beste politiske innspillene kommer fra publikum, ikke fra panelet. På Voss gymnas var problemet tildels at de i panelet ikke svarte på spørsmålene, men i stedet fortsatte en relativt messende blå-rød-debatt på andre temaer; men møteledelsen var god, og spørsmålene fra salen var av høy kvalitet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Helene Sier:

  Nylig ble en FpU-representant på skoledebatt i Oslo sjikanert: Ordstyrer startet debatten med å be alle reise seg og vise FpU-eren fingeren. Dette gjentok seg flere ganger under debatten. Unge Høyre fillmet visstnok hendelsen-skulle ønske media var interessert i det…Regler for skikk og bruk bør da gjelde alle partier?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Øyvind Strømmen Sier:

  @Helene:

  Jeg har ikke hørt om den episoden, men så er jeg langt unna Oslo. Regler for skikk og bruk kan være så mangt, men folk bør opptre høflig. Når det er sagt har jeg ikke noe imot at folk f.eks. snur ryggen til representanter fra “partier” som Vigrid og Norgespatriotene, det er en grei måte å vise avsky på.

  Øyvind

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00