Råttent kjøtt: greit for afrikanere

VG skriver:

- Eksporterte 27 år gammelt svenskt kjøtt til Polen
Kjøtt fra svenske beredskapslagre er blitt eksportert til Polen, der det er servert i barnehager, fengsel og kroer.

Kjøttet skal ha vært i “ulik grad av forråtnelse”. I artikkelen heter det også: “Ifølge SvD var vilkåret at det bare skulle selges som mat utenfor EU”.

Ja, men da er det jo greit da. Afrikanere og asiater kan jo godt klare seg med 27 år gammelt, og/eller delvis fordervet kjøtt. Eller?

(For å lese mer om saken – gå rett til kilden. SVD: Jordbruksverket kan ha brutit mot lagen)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Politikk

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

20 kommentarer on “Råttent kjøtt: greit for afrikanere”

 1. Terje Sier:

  Fantastisk å greie å si at det kun skal selges til dyrefor i EU, men utenfor kan det være det samme. Folk utenom EU er ikke så viktige likevel. Når jeg tenker meg om, Norge, USA, AUstralia, Sveits Asia og Afrika er vel heller ikke i EU…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Øyvind Strømmen Sier:

  Tipper Norge er i EU i denne sammenhengen, men kanskje burgersjappene i Statene trenger billig kjøtt?

  For øvrig er jeg heller ikke overbevist om at det er smart å gi fordervet kjøtt til dyr.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. euqid Sier:

  Dette sier veldig mye om latent menneskesyn hos de involverte parter som bestemte at det ikke skulle selges som menneskeføde i EU, men fritt kunne skippes som mennskemat til bl.a. afrika og asia…Implisitt i en slik bestemmelse ligger det et syn i bunnen som uttrykker at disse ikke er av samme klasse som oss selv…Hmmm…hva var ordet jeg lette etter igjen?…Jo, Üntermenschen var det ja…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Sidsel Sier:

  Ble også litt overrasket da jeg leste at det kunne selges sommat utenfor EU og tenkte blogginnlegg med det samme, tåler de det bedre enn folk innenfor EU? Eller er det ikke så farlig med dem? Ville nok ikke servert katten min av den maten eller jeg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Mini Sier:

  Terje, om du leser hele artikkelen får du med deg også at kjøttet er havnet i Asia og Afrika. Ikke helt uventet nei.

  Hvilken dobbelmoral råder i denne verden…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Tore Sier:

  Jeg har mange bokser med RSP fra 88′, nyyyyyyydelig :) Og jeg blir å fortsette med å spise de til det er tomt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Lubben laban Sier:

  Det har med regelverket å gjøre, om det kan selges utenfor eller innen EU.
  Det var neppe noen som satt og sa: “Råtten kjøtt er greit til afrikanere, men ikke til europeere.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Øyvind Strømmen Sier:

  Lubban:

  Selvsagt har det med regelverk å gjøre; nærmere bestemt EU-regelverk (som altså gjør nytten for seg).

  Men det er likevel en rimelig dodgy avgjørelse å mene at det er greit å selge gammelt, delvis fordervet kjøtt til folk utenfor EU. Og sluttsummen er den samme: “Råttent kjøtt – greit til afrikanere”. Den logiske konklusjonen burde være at dersom EU har innført slikt regelverk er det muligens av en grunn, og den grunnen er kanskje like gyldig selv om regelverket ikke gjelder lenger enn til EU-grensene?

  Øyvind

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. Dag Sier:

  Er nok sikker på at griske kjøpmenn i Norge har kjøpt inn store partier av dette gamle svenskekjøttet, pakket det ut, fryst det ned, tint det, datert det på tinedatoen og solgt det som ferskt. Var det ikke noe lignende som ble oppdager for noen få år siden (bortsett fra alderen på kjøttet da)? Ikke er vi i EU og det er nok av burger/kebabsjapper som gjør hva som helst for å skaffe billige råvarer som likevel skal selges til vantro…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Øyvind Strømmen Sier:

  Når det gjelder norske burger- og kebabsjapper ville jeg nok vært mer bekymret for bruken av langt ferskere kjøtt som har vært dårlig kjølet under transport; og evt. dårlig varmebehandlet før servering.

  I denne saken er det blonde svensker (handelsföretaget Bengt Lindroth AB) som eksporterer dårlig kjøtt til blonde polakker, selv om det ble sagt å være ugreit, og til ikke fullt så blonde afrikanere og asiater (kanskje “vantro” muslimer?):

  Det mesta har hamnat utanför Europa, mest i Asien och Afrika. Ofta är de som jag säljer till inte de som använder produkten, utan sådana som själva säljer vidare. Det är en lång kedja.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3568657.svd

  I Sverige har det bla. kommet frem at kjøtt også ble solgt til Nederland, og derfra videresolgt til Afrika via Frankrike.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. Konrad Jozefsen Sier:

  Hva med råtten fisk (eller rakfisk som det også kalles)? :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Thomas B Sier:

  Hvorfor trekker du folk med lyst hår inn i dette?
  De fleste polakker er vel heller ikke blonde.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Rub Sier:

  Altså: denne artikkelen er åpenbart skrevet av et ungt menneske som aldri har vært i Forsvaret. Proviant av denne typen er helt OK. RSP fra 1968 er jo en klassiker, med en mye fastere tyggemotstrand enn 1969-årgangen, men likevel vesentlig saftigere og mer smakfull enn 1967-årgangen. Denne typen proviant går pr. definisjon ikke ut på dato. Det er ikke “må brukes innen”, men “Best før”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. im Sier:

  Ser ikke noe problem med dette?

  Trolig er mesteparten av denne maten fullstendig spisbar, og unnatket er 1 og annen som har fått seg en smell og dermed blitt øydelagt.

  les:
  http://www.fofo.no/Uholdbart%3F.b7C_wtjGXT.ips

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. Jan Sier:

  Pass dere for EU-mafiaen!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. Øyvind Strømmen Sier:

  @Rub, @im:

  Ja, nå er altså den originale produsenten uenig at denne hermetikken ikke går ut på dato, og det samme gjelder Jordbruksverket, som solgte hermetikken i 2000-2001. Polske helsemyndigheter reagerer, og det svenske Livsmedelverket (Mattilsynet) mener at også Jordbruksverket kan ha brutt loven.

  Testene i Polen viser også, for å sitere Svenska Dagbladet, “att köttet befann sig i olika grad av förruttnelse där fettet härsknat och proteiner brutits ned”.

  Se også: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/webbtv/artikel_3569679.svd.

  Det mest slående i denne saken er imidlertid at det ble lagt opp til at kjøttet kunne selges som menneskemat, men bare utenfor EU. I EU var bare salg til dyrefor okay. Det er mildt sagt påfallende.

  @Thomas:
  Jeg dro inn hårfarge fordi Dag spekulerte i at norske kebabselgere kan ha kjøpt kjøttet for å selge det til “vantro”, et rimelig bleikt forsøk på å slenge dritt mot norske muslimer også i denne saken (!). Her er det et svensk foretak som har solgt fordervet kjøtt til (kanskje de også skal kalles “vantro”) afrikanere, ikke omvendt. Jeg kjenner for øvrig opp til flere blonde polakker ;) .

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. Silvaril Sier:

  Hva er påfallenede??? Kan vi gå ut fra at folk som er nær døden av sult, eller i det minste har dårlig tilgang på mat, kan ta til takke med noe av lavere kvalitet enn det europeere ville gjort? Ville det ikke vært verre å destruere det enn å bruke det der det kan være behov? Vi er 7 milliarder mennesker på en klode som i utgangspunktet ikke er egnet for mer enn rundt 2 milliarder, innen år 2100 vil det være rundt 11-13 milliarder av oss. Da kan det hende at selv vi europeere må ta til takke med tredjerangs mat.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. Øyvind Strømmen Sier:

  @Silvaril:

  For det første så er det store flertall av både afrikanere og asiater langt fra “nær døden av sult”. I en slik situasjon ville heller ikke harsknet eller delvis fordervet kjøtt være spesielt gunstig, all den tid:

  Våra tester utgår ifrån normer som användes innan Polens EU-inträde och anger om köttet och fettet är färskt. Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad. Dessutom är näringsvärdet så lågt att man skulle riskera undernäring om man åt det i stora mängder, säger Maria Walczyka.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3568647.svd

  Heller ikke om dette var mat som ble brukt for å stanse sult, så ville dette vært særlig heldig, for å si det forsiktig. Man løser ikke sultproblemer gjennom å gi folk potensielt risikabel og næringsfattig mat. Når det gjelder å løse matvarekrisen verden står over er det mange løsninger. En av dem er mindre kjøttkonsum i den vestlige verden. En annen rett og slett å dyrke mer mat, også i Norge. Hagebruket fortjener absolutt en renessanse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. Dilbert Sier:

  Hvorfor skal man synes synd på folk som sitter i fengsel i Polen? Synes det er mer betenkelig at man har slikt noe på et beredskapslager.

  Har selv fått servert 1957årgangen av RSP når jeg var inne for førstegangstjeneste i 1989. Dette var måten forsvaret kvittet seg med gammel hermetikk på. Det var selvfølgelig ingen kullinarisk opplevelse, men det var ingen som tok skade av det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. n0s Sier:

  Dette er et symptom.

  Har sagt i mange år at vi lever i et fascistregime, hvor våre personlige friheter blir gradvis (spenner seg over mange tiår, til og med århundrer) blir tatt fra oss, og lederne som sitter på toppen og eier politikerne som later som de bestemmer, har et menneskesyn som de aldri lar komme i veien for profitt og maktforøkelse.

  Det er her viktig å skille mellom kollektiv og personlig frihet. Overdreven kollektiv frihet er overgrep mot de som ikke er med i kollektivet, og per definisjon fascisme (kommunismen, den andre ekstremen har fascistiske trekk den også forresten). Kollektivitet skal automatisk diskvalifisere frihet. Kun ekeltindivider skal ha frihet, den skal i tillegg være så total og absolutt som vi praktisk kan få til. Ja, dette betyr at enkelte evolusjonsmessige “gylne regler” som at vi helst ikke bør stjele eller drepe hverandre etc etc selvsagt må være formelt tilstede i form av lovverk og reaksjon ovenfor de som bryter disse, men vi skal etterstrebe individuell frihet i så stor grad som overhodet mulig.

  Vi har en overklasse med avskyelig mektige og rike mennesker som trenger å bli dradd ned på jordoverflaten igjen og frataes sin perverterende makt over massene. Dette er mennesker som lever så fjernt fra virkeligheten vi andre må dele, at de ikke lenger kan regnes som mennesker på samme måte som oss andre. Det er denne separasjonen fra det reelle samfunnet som skaper holdninger som fører til synet at 27 år gammelt kjøtt er OK for andre enn europeere.

  Vi må se gjennom hvordan vi orgeniserer samfunnet vårt, og øke de individuelle frihetene vi har som enkeltmennesker, og KRAFTIG stramme inn friheter mennesker i grupper (korporasjoner) kan foreta seg på vegne av disse korporasjonene. Et enkeltmenneske skal ha så store personlige friheter vi kan praktisk få til, mens all form for korporasjonisme skal stålkontrolleres og være 100% gjennomsiktig for å forhindre misbruk og korrupsjon. Det innebærer full åpenhet om absolutt alle proseser innenfor en organisasjon, absolutt ingenting skal tillates hemmeligholdt. Hemmeligholdelse er et symptom på uærlighet.

  1. Gjør det ulovlig å inneha politiske tillitsverv om du på noe tidspunkt i livet har hatt næringsinteresser. Dette vil hjelpe til å demotivere og ødelegge for mennesker som i dag bruker politiske kontakter for å forbedre sin egen posisjon, altså korrupte mennesker.

  2. Gjør det ulovlig for næringslivstopper å i det hele tatt SNAKKE med en politiker, hverken direkte eller via mellommenn. Politikk og næringsliv må fysisk totalsepareres, da potensialet for misbruk og korrupsjon er så stort som det er i et frihandelssystem (som jeg for øvrig ikke er i mot, bare at det skal kontrolleres for å unngå utnyttelse og maktsentralisering). Et korporativ (bedrifter, interesseorganisasjoner, tenketanker etc etc) skal ikke ha flere muligheter for politisk påvirkning enn ett enkelt individ.

  3. Har vi noe som heter minimumslønn, er det absolutt ingenting som burde hindre oss fra å innføre maksimumslønn, gjerne dynamisk; “ingen kan tjene mer enn en viss prosentandel av det som den lavest lønte tjener innen samme organisasjon”, bare et eksempel, kan sikkert finnes bedre modeller, men det viktigste er at adm.dir. blir dradd ned på gulvnivå. På denne måten kan vi i en enkelt lov, for all framtid fjerne alt som heter “gylne fallskjermer”.

  4. Fjern eller begrens arveretten. Hvorfor det skal være automatikk i at økonomiske/eiermessige formuer skal gå på arv fra foreldre til barn, er det fremdeles ingen som har klart å gi en ordentlig forklaring på. Dette skaper elite, det er med på å polarisere klassene i samfunnet og fjerne enkelte av oss fra virkeligheten ved å skape et liv for de som er totalt beskyttet fra alle bekymringer som utgjør virkeligheten for resten av oss. Denne formen for rikmannsisolasjon er selvsagt også med å skape mennesker som mener at 27 år gammel mat er bra nok for noen men ikke andre. Når du ikke vet hvem dine egne er en gang, er det lett å få et pervertert syn på naboen.

  5. Sidestill profitt fra eierskap med vanlig arbeidsinntekt. Tar du ut verdier av eierskap i en organisasjon (aksjeutbytte, f.eks.) skal dette beskattes og sees på som en månedslønn den måneden det komme på konto. Med andre ord, alt av penger som går inn på en konto, skal regnes som “inntekt” og beskattes likt.

  6. Kraftig økning i straffenivået på saker som omhandler økonomisk og organisert kriminalitet. Faktisk burde de to sidestilles.

  Er bare noen få forslag, men dette vil efektivt jage avskummet ut av landet vårt, de vil ikke lengre være intereserte i å være her og de vil derfor dra et annet sted, slik at vi kan begynne arbeidet med å bygge et politisk system som baserer seg på hva som er det beste for oss *alle*, ikke hva som skaper den største profitten i lomma på en håndfull industrialister.

  Det jeg prøver å fortelle dere her, er at grunnen til at vi får slike saker som dette, 27 år gammelt kjøtt. Det er ikke tilfeldig, det er et symptom på måten vi tillater ondskapsfulle enkeltindivider å bruke korporasjoner for å egoistisk tilstrebe seg makt over andre.

  Mange høyrevridde mennesker vil kalle mange av ideene mine “kommunistiske”, om du er en av de som mener dette, tror jeg du skal lese “Det Kommunistiske Manifest”… Det jeg sier oppe her, er det motsatte av kommunistisk filosofi, som setter tanken om kollektivdannelse og samarbeid innen organiserte grupper høyere enn individets retter. Leser du meg rett her oppe, vil du forstå at jeg snakker for det motsatte av kommunisme, individuell frihet fra gruppers overgrep på enkeltmenneskers vegne.

  Det er på tide vi begynner å sikre minimum i stedet for å måle gjennomsnitt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00